dinsdag 02 november 2021
Volvo Cars roept op meer te investeren in schone energie
Volvo Cars roept op meer te investeren in schone energie om volledig klimaatpotentieel van elektrische auto's te realiseren
Volvo Cars roept vandaag regerings- en industrieleiders op de investeringen in schone energie aanzienlijk op te voeren, zodat zowel de volledig elektrische modellen van Volvo als andere elektrische automerken hun echte potentieel op het gebied van klimaatwinst kunnen waarmaken.
De oproep valt samen met het onlangs gepubliceerde rapport over de totale levenscyclus van de CO2-emissies van de nieuwe Volvo C40 Recharge, waaruit de enorme potentiële CO2-reducties blijken als een auto wordt gebouwd en opgeladen met behulp van schone energiebronnen.
Het rapport verschijnt ook op het moment dat regerings- en industrieleiders bijeenkomen op de VN-klimaattop COP26 in Glasgow om herziene plannen voor de vermindering van de CO2-uitstoot in de strijd tegen de klimaatverandering te bespreken en aan te kondigen.
Volvo Cars wil tegen 2030 een volledig elektrische autofabrikant zijn en is van plan om de komende jaren een hele nieuwe range van volledig elektrische auto's op de markt te brengen, een van de meest ambitieuze elektrificatieplannen van de branche. Dit maakt deel uit van de ambitie om tegen 2040 een klimaatneutraal bedrijf te worden, dat de CO2-uitstoot in al zijn activiteiten consequent wil terugdringen.
Het bedrijf zal echter de hulp van regeringen en de energiesector nodig hebben om ervoor te zorgen dat zijn auto's hun volledige CO2-reductiepotentieel kunnen realiseren. Zoals het nieuwe LCA-rapport (Life Cycle Assessment) voor de Volvo C40 Recharge aantoont, maakt de beschikbaarheid van schone energie voor zowel de productie als het opladen van een elektrische Volvo een enorm verschil wat de CO2-impact betreft.
Wanneer men bijvoorbeeld een C40 Recharge oplaadt met schone energie, zoals windenergie, is de CO2-impact van de levenscyclus van de auto minder dan de helft van die van een traditionele Volvo XC40 met verbrandingsmotor. Bij het opladen met elektriciteit die is opgewekt met fossiele brandstoffen, wordt dat verschil nog veel kleiner.
"We hebben een bewuste strategische keuze gemaakt om een volledig elektrische autofabrikant en marktleider te worden, maar we kunnen de overgang naar klimaatneutraliteit niet alleen maken", zegt Håkan Samuelsson, Chief Executive. "We hebben overheden en energiebedrijven over de hele wereld nodig om hun investeringen in schone energiecapaciteit en de bijbehorende laadinfrastructuur op te voeren, zodat volledig elektrische auto's hun belofte van schonere mobiliteit echt kunnen waarmaken."
De opvattingen van het bedrijf worden weerspiegeld in het World Energy Investment Report 2021 van het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat erop wijst dat investeringen in schone energie weliswaar "een gematigde opleving" vertonen, maar dat die geplande investeringen "ver achterblijven bij wat nodig is om ernstige gevolgen van klimaatverandering te voorkomen".
Volgens het IEA-rapport moeten de wereldwijde investeringen in schone energie in 2020 zijn verdubbeld om de temperatuurstijging onder de 2°C te houden, en meer dan verdrievoudigd om de deur open te houden voor een stabilisatie van de wereldwijde temperatuurstijging op 1,5°C.
Vanaf de XC40 Recharge, de eerste elektrische Volvo die in 2019 op de markt kwam, brengt Volvo Cars voor elk volledig elektrisch model een LCA-rapport uit. Deze rapporten bieden volledige transparantie over de CO2-impact van de auto in verschillende scenario's en geven klanten waardevolle informatie over de totale CO2-voetafdruk van de auto.
Uit het LCA-rapport voor de C40 Recharge blijkt dat wanneer de auto wordt opgeladen met elektriciteit uit schone bronnen, zijn CO2-voetafdruk over de hele levenscyclus daalt tot ongeveer 27 ton CO2, vergeleken met 59 ton voor een compacte SUV van het type XC40 die wordt aangedreven door een verbrandingsmotor.
Wanneer bestuurders hun C40 Recharge echter opladen met een gemiddelde wereldwijde energiemix (die voor ongeveer 60 procent wordt opgewekt met fossiele brandstoffen), kan het CO2-gewicht van de auto over de hele levenscyclus oplopen tot wel 50 ton, waardoor de milieuwinst ten opzichte van een traditioneel aangedreven auto aanzienlijk kleiner wordt.
Schone energie is ook een belangrijke factor bij het verkleinen van de CO2-voetafdruk die met de productie van een elektrische auto gepaard gaat. Uit de LCA blijkt dat de productie-emissies van een C40 Recharge 70 procent hoger liggen dan die van een XC40 met benzinemotor. Dit is voornamelijk te wijten aan de CO2-intensiteit van de batterij- en staalproductie, alsook aan het grotere aandeel aluminium in de auto.
Volvo Cars onderneemt actieve stappen om deze emissies aan te pakken, onder meer via geplande samenwerkingen met SSAB om fossielvrij staal te ontwikkelen en met zijn batterijleveranciers om batterijen te produceren op basis van 100 procent duurzame energie.
De onderneming streeft ernaar de CO2-voetafdruk tijdens de levenscyclus van een gemiddelde auto tussen 2018 en 2025 met 40 procent te verminderen, onder meer door de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen tegen 2025 met 25 procent terug te dringen.
Wat de eigen activiteiten betreft, streeft de onderneming naar een klimaatneutrale productie tegen 2025. Nu al draaien alle Europese fabrieken van Volvo Cars op 100 procent schone elektriciteit, terwijl de fabrieken in Torslanda en Skövde in Zweden volledig klimaatneutraal zijn. Elders in de wereld worden de vestigingen van Chengdu en Luqiao in China ook voorzien van klimaatneutrale elektriciteit.