vrijdag 30 oktober 2020
Een halve eeuw in dienst van de veiligheid: Volvo Cars' Accident Research Team viert 50 jarig bestaan.
Bij Volvo Cars staan ze bekend als de interne detectives van het bedrijf. Toch kunnen ze ook het eigen CSI-team van de Zweedse autofabrikant worden genoemd, met een kleine draai aan het acroniem van TV-bekendheid. De crashscene investigators van het Volvo Car Accident Research Team, dat dit jaar zijn 50e verjaardag viert, staan 24 uur per dag klaar om ervoor te zorgen dat Volvo Cars leert van echte ongelukken en zijn auto's voortdurend verbetert.
"Dankzij het harde werk en het onderzoek van het Accident Research Team kan Volvo Cars ervoor zorgen dat een tragisch verkeersongeval tot iets goeds kan leiden: alsmaar veiligere auto's", zegt Malin Ekholm, hoofd van het Volvo Cars Safety Centre. "Door nauwkeurig te analyseren wat er tijdens de verschillende fasen van een ongeval is gebeurd, geeft het team cruciale informatie over wat er aan onze auto's kan worden verbetert".
Het team is al sinds 1970 actief. Wanneer zich rond Göteborg, Zweden, een ongeval voordoet waarbij een Volvo betrokken is, of dat nu overdag of 's nachts is, komen ze snel ter plaatse na de melding. Na aankomst starten ze een onderzoek en documenteren ze de opeenvolging van de gebeurtenissen zo gedetailleerd mogelijk.
Dat betekent dat ze vragen moeten beantwoorden. Hoe krachtig was de impact? Hoe snel hebben de actieve veiligheidssystemen ingegrepen? Hoe staat het met de inzittenden? Andere vragen zijn onder andere: Hoe zat het met de weersomstandigheden? Hoe laat is het gebeurd? In welke conditie waren de wegmarkeringen?
Het werk gaat verder op kantoor: het team vraagt openbaar toegankelijke politierapporten op, neemt contact op met de bestuurder en onderzoekt de auto wanneer dat mogelijk is. Het team probeert ook te begrijpen hoe de bestuurder het ongeval heeft doorgemaakt, een proces waarbij de gedragswetenschappers van het Volvo Cars Safety Centre betrokken zijn.
Tot slot vraagt het team de mensen die bij het ongeval betrokken waren om hun medische dossiers te delen, zodat ze kennis kunnen nemen van eventueel opgelopen verwondingen. Deze worden geanalyseerd door biomechanische deskundigen, in samenwerking met natuurkundigen, om de exacte oorzaken van het letsel te begrijpen.
Alle verzamelde gegevens en kennis worden gecodeerd en geanonimiseerd. De conclusies van dit onderzoek worden gedeeld met Volvo's productontwikkelingsteams, die de resultaten gebruiken om nieuwe technologieën te ontwikkelen en toe te passen in toekomstige auto's. Het team stelt ook dingen vast die vandaag niet kunnen worden opgelost - waardoor Volvo Cars in de voorste gelederen van de veiligheidsontwikkeling kan blijven staan.
Elk jaar onderzoekt het team zo'n 30-50 ongelukken in de praktijk, maar ongelukken gebeuren overal ter wereld en het kan moeilijk zijn om op tijd te komen. In die gevallen en in de mate van het mogelijke werken de rechercheurs met de steun van Volvo-personeel en hulpdiensten dichter bij de locatie aan het in kaart brengen van de ongevallen.
Bovendien maakt het team ook gebruik van andere informatiebronnen, zoals openbare ongevallendatabases die wereldwijd worden geraadpleegd, om ervoor te zorgen dat de nodige stappen worden ondernomen.
"Het Accident Research Team is verre van de enige bron van onderzoeksgegevens voor onze veiligheidsexperts, maar het speelt voor ons een belangrijke rol om de details echt te begrijpen," voegt Malin Ekholm toe. "Ongelukken gebeuren nog steeds, maar de gevolgen zijn tegenwoordig veel milder en ernstige verwondingen zijn veel zeldzamer dan vroeger".
Terug naar het overzicht